THE GLASSHOUSE, CARDIFF
THE GLASSHOUSE, CARDIFF

Project Designer : Glen Thomas Architecture 

Project Manager : Alex French Associates 

Contractor : Brickflair 

_DSF0044-HDR.jpg
OAK TABLE
OAK TABLE

The 3m x 1m solid Oak dining table, with powder-coated steel splayed legs, was designed and manufactured by Glen Thomas Architecture.

 The house has been ripped open, internally, with sliding pocket doors allowing the spaces to be closed off into snugs when desired.   Real wood burners, integrated ceiling speakers and mood lighting, offer the choice of free open plan circulation OR warm intimate snug spaces. 

The house has been ripped open, internally, with sliding pocket doors allowing the spaces to be closed off into snugs when desired. 

Real wood burners, integrated ceiling speakers and mood lighting, offer the choice of free open plan circulation OR warm intimate snug spaces. 

GLASS ROOF
GLASS ROOF

The bespoke frameless glass roof was designed by Glen Thomas Architecture and fabricated / installed by CLEAR LIVING LTD (Cheshire). The enormous span of the flat glass roof, meant that the glass panes had to be made in Germany and lifted onto the structural opening by crane. 

_DSF0090.jpg
THE KITCHEN
THE KITCHEN

The beautifully hand made real wood kitchen was designed by Glen Thomas Architecture and made by spanish kitchen firm DOCA. 

SHELVING
SHELVING

The painted bookshelves and wardrobes throughout the property were designed by Glen Thomas Architecture and fabricated by Cardiff joiner, Steve Williams & Son.

All of the ground floor has been made open plan with sliding disappearing pocket doors by SELO, allowing zones to be connected or private.

All of the modern carpentry/ bookshelves have been designed to respect the re-furbished original Victorian cornice detailing. 

mid detail.jpg
 The dark grey Aluminium cladding, with full height lift and slide solar control glass doors, reclaimed stained timber floorboards and Welsh slate tiles, blend beautifully the outside with the inside ; the old and the new.  The existing Victorian architectural charm is retained with colours and textures of its time, whilst the additions unashamedly reflect the way we build today. 

The dark grey Aluminium cladding, with full height lift and slide solar control glass doors, reclaimed stained timber floorboards and Welsh slate tiles, blend beautifully the outside with the inside ; the old and the new.

The existing Victorian architectural charm is retained with colours and textures of its time, whilst the additions unashamedly reflect the way we build today. 

back of house 02 colour.jpg
distant angle house colour.jpg
 The dark aluminium and glass flat roof extension, sits neatly behind the reconstructed original stone wall.

The dark aluminium and glass flat roof extension, sits neatly behind the reconstructed original stone wall.

lane 03 colour.jpg
EN-SUITE STEAM ROOM
EN-SUITE STEAM ROOM

The minimal EN-Suite was designed by Glen Thomas Architecture.

The simple glass steam room screen was fabricated and installed by ASHDOWNS, Cardiff.

The steam room equipment was supplied by BOSS Leisure, Bridgend. 

 The loft space has been completely opened up to form the Master Bedroom, with 180 degree opening full height blank doors, into the En-suite Bathroom / Steam Room. 

The loft space has been completely opened up to form the Master Bedroom, with 180 degree opening full height blank doors, into the En-suite Bathroom / Steam Room. 

The new, tucked behind the old
The new, tucked behind the old

Rear Garden Store Room

Black Aluminium clad box, Victorian stone wall. 

IMG_3473.JPG
The GLASSHOUSE : early concept visual
The GLASSHOUSE : early concept visual

CAD image by Glen Thomas Architecture 

FullSizeRender.jpg
IMG_3492.JPG
IMG_3475.JPG
The GLASSHOUSE : early section sketch
The GLASSHOUSE : early section sketch
The GLASSHOUSE : Early concept axonometric sketch
The GLASSHOUSE : Early concept axonometric sketch
The GLASSHOUSE : rear elevation sketch
The GLASSHOUSE : rear elevation sketch
The GLASSHOUSE : Cross section
The GLASSHOUSE : Cross section
The GLASSHOUSE : Cross section sketches
The GLASSHOUSE : Cross section sketches
The GLASSHOUSE : Early development 3-D sketch
The GLASSHOUSE : Early development 3-D sketch
THE GLASSHOUSE, CARDIFF
_DSF0044-HDR.jpg
OAK TABLE
 The house has been ripped open, internally, with sliding pocket doors allowing the spaces to be closed off into snugs when desired.   Real wood burners, integrated ceiling speakers and mood lighting, offer the choice of free open plan circulation OR warm intimate snug spaces. 
GLASS ROOF
_DSF0090.jpg
THE KITCHEN
SHELVING
mid detail.jpg
 The dark grey Aluminium cladding, with full height lift and slide solar control glass doors, reclaimed stained timber floorboards and Welsh slate tiles, blend beautifully the outside with the inside ; the old and the new.  The existing Victorian architectural charm is retained with colours and textures of its time, whilst the additions unashamedly reflect the way we build today. 
back of house 02 colour.jpg
distant angle house colour.jpg
 The dark aluminium and glass flat roof extension, sits neatly behind the reconstructed original stone wall.
lane 03 colour.jpg
EN-SUITE STEAM ROOM
 The loft space has been completely opened up to form the Master Bedroom, with 180 degree opening full height blank doors, into the En-suite Bathroom / Steam Room. 
The new, tucked behind the old
IMG_3473.JPG
The GLASSHOUSE : early concept visual
FullSizeRender.jpg
IMG_3492.JPG
IMG_3475.JPG
The GLASSHOUSE : early section sketch
The GLASSHOUSE : Early concept axonometric sketch
The GLASSHOUSE : rear elevation sketch
The GLASSHOUSE : Cross section
The GLASSHOUSE : Cross section sketches
The GLASSHOUSE : Early development 3-D sketch
THE GLASSHOUSE, CARDIFF

Project Designer : Glen Thomas Architecture 

Project Manager : Alex French Associates 

Contractor : Brickflair 

OAK TABLE

The 3m x 1m solid Oak dining table, with powder-coated steel splayed legs, was designed and manufactured by Glen Thomas Architecture.

The house has been ripped open, internally, with sliding pocket doors allowing the spaces to be closed off into snugs when desired. 

Real wood burners, integrated ceiling speakers and mood lighting, offer the choice of free open plan circulation OR warm intimate snug spaces. 

GLASS ROOF

The bespoke frameless glass roof was designed by Glen Thomas Architecture and fabricated / installed by CLEAR LIVING LTD (Cheshire). The enormous span of the flat glass roof, meant that the glass panes had to be made in Germany and lifted onto the structural opening by crane. 

THE KITCHEN

The beautifully hand made real wood kitchen was designed by Glen Thomas Architecture and made by spanish kitchen firm DOCA. 

SHELVING

The painted bookshelves and wardrobes throughout the property were designed by Glen Thomas Architecture and fabricated by Cardiff joiner, Steve Williams & Son.

All of the ground floor has been made open plan with sliding disappearing pocket doors by SELO, allowing zones to be connected or private.

All of the modern carpentry/ bookshelves have been designed to respect the re-furbished original Victorian cornice detailing. 

The dark grey Aluminium cladding, with full height lift and slide solar control glass doors, reclaimed stained timber floorboards and Welsh slate tiles, blend beautifully the outside with the inside ; the old and the new.

The existing Victorian architectural charm is retained with colours and textures of its time, whilst the additions unashamedly reflect the way we build today. 

The dark aluminium and glass flat roof extension, sits neatly behind the reconstructed original stone wall.

EN-SUITE STEAM ROOM

The minimal EN-Suite was designed by Glen Thomas Architecture.

The simple glass steam room screen was fabricated and installed by ASHDOWNS, Cardiff.

The steam room equipment was supplied by BOSS Leisure, Bridgend. 

The loft space has been completely opened up to form the Master Bedroom, with 180 degree opening full height blank doors, into the En-suite Bathroom / Steam Room. 

The new, tucked behind the old

Rear Garden Store Room

Black Aluminium clad box, Victorian stone wall. 

The GLASSHOUSE : early concept visual

CAD image by Glen Thomas Architecture 

The GLASSHOUSE : early section sketch
The GLASSHOUSE : Early concept axonometric sketch
The GLASSHOUSE : rear elevation sketch
The GLASSHOUSE : Cross section
The GLASSHOUSE : Cross section sketches
The GLASSHOUSE : Early development 3-D sketch
show thumbnails